DEHB nedir ve belirtileri nelerdir? Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tedavisi
Çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde karşılaşılan önemli sorunlardan biri de dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğudur. Sıklıkla 7-14 yaş arası çocuklarda görülen bu durum, dikkat süresinin kısa olması, engelleyici kontrol eksikliği ve huzursuzluk gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu haberimizde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtilerini, özelliklerini ve tedavisini ele alacağız…
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU NEDİR?
Alışılmadık aktivite veya alışılmadık derecede aktif olma durumlarında hiperaktivite gözlenir. Çocukların kendilerini kontrol edemedikleri bir ruhsal hastalık olan dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), konsantre olmakta veya tek bir yerde hareketsiz durmakta zorluk yaşayabilir.
DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu), çocuğun sahip olduğu hiperaktiviteye bağlı olarak farklı şekillerde hareket etmesine neden olabilir. DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklar sıklıkla endişeli, asabi, öfkeli ve üzgün ruh hallerine sahiptir. Ancak unutulmaması gereken önemli konulardan biri de DEHB’nin (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) tedavi edilebilir olduğudur.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ:
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, çocuklarda kalıcı ve sürekli kısa dikkat süresi ve kontrol eksikliği nedeniyle davranışsal ve bilişsel ajitasyonla kendini gösterir. Bu durum aynı zamanda çocuğun hareket kabiliyetinin yüksek olması ve yaşıtlarından farklı olmasıyla da dikkat çekmektedir. Çoğu zaman çocuklar sürekli hareket halinde görünürler, sabırsızdırlar ve talimatları dinlemekte zorluk çekerler. Dürtüsel hareketler ve sınırları tanımada zorluk, davranış sorunlarının ilk belirtileridir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu sadece bireyi değil aynı zamanda ailesini, okulunu ve toplumu da etkileyen bir eğitim ve öğretim sorunudur. Çocukların okuldaki öğrenme sürecine ilgilerinin olmaması, arkadaşlarıyla iletişimde sorun yaşaması, kurallara uymakta zorluk yaşaması bu durumun yansımalarıdır. Ayrıca ergenlik döneminde okul başarısızlığı ve aile ilişkilerinde zorluklar da görülebilir.
Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu erkeklerde daha sık görülürken, dikkat eksikliği belirtileri kızlarda daha sık görülür. Erkeklerde hiperaktivite ve dürtüsellik ön planda iken kızlarda dikkat eksikliği daha belirgin hale geliyor.
DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ
İlaç tedavisi hastalığın görünen yönünü iyileştirir ve kökteki sorunu gizler. Çocuk ve ailesi bu hastalığın fiziksel bir bozukluktan kaynaklandığına inanmayı tercih edebilir. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun tedavisinde en önemli faktör aile, okul ve sağlık profesyonellerinin yakın işbirliğidir.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun hem evde hem de okulda sorunlara neden olabileceği göz önüne alındığında ailelerin ve eğitimcilerin birlikte çalışması gerekmektedir. Tedavi süreci çocuğun ve ailenin durumunun anlaşılması, doğru bilgiye sahip olunması ve yanlış yaklaşımlardan kaçınılmasıyla başlar.